Çift terapisi, evli veya evli olmayan çiftlerin birlikte katıldıkları, ilişkideki güçlü yanların ve zorlanılan alanların keşfedildiği psikoterapi sürecidir.
Çiftler, ipin üzerindeki cambazlara benzerler. Birlikte yol almaya çalışırlar; birlikte yol alabilmek için de güven duygusu, bağlılık ve uyuma ihtiyaç duyarlar. İhtiyaçları karşılandığı müddetçe de dengede kalabilirler.
Her tür ikili ilişkide olduğu gibi çiftler arası iletişimde de çatışmalar yaşanır. Bu çatışmaların dinamiklerini araştırmak, farklılıkları zenginliğe dönüştürmek, partnerin sevgi dilini anlamak, ortak dil geliştirmek, doyurucu bir ilişki için partneri ve kendini yeniden tanımaya çalışmak çift terapisi sürecinde gerçekleşir. Hedef çatışmayı çözmek değil; çatışma yönetimini öğrenmektir.
Bir diğer hedef, ilişkide kalmak değil ilişkide iyi hissetmektir. Farklı yaşam döngülerinde; farklı stres kaynakları, farklı psikopatoloji eğilimleri ve farklı kişilik özellikleri devreye girebilir. Bu değişim, çiftin ilişkisinin de değişimidir. Karşılıklı emek esastır.
Evlilik öncesi danışmanlık ve boşanma sürecinin yönetimi çift terapisi ile yaygın olarak çalışılan alanlar arasındadır.
Evlilik öncesi süreci sağlıklı şekilde yürütebilme adına, partnerlerin kaygı ve stres yönetimi becerilerini geliştirmek, beklenti ve hayalleri gerçekçi bir zeminde ele almak önemli olabilmektedir.
Boşanma kararı almış çiftlerin, boşanma sürecine dair sıkıntılarla başedebilmeleri ve en az hasarla bu süreci atlatabilmeleri adına gerekli olabilmektedir.